2024.06.18
kedd

"Nem jól van az, hogy többet lehet keresni az államnál, mint a privát szférában"

- 2018-08-06

Ha holnaptól az állami alkalmazottak 20 százaléka kilépne a munkahelyéről, észre sem vevődne - jelentette ki Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter szerint nincs jól az, hogy többet lehet keresni az államnál, mint a privát szférában.

 

Teodorovici, aki "nagyon rég az adminisztrációban dolgozik", azt mondja: ha öt emberből egy elmenne, az adminisztráció 'talán még jobban is működne, mint most".

Véleménye szerint "fordított helyzet" alakult ki: az államnál többet lehet keresni, mint a privát szférában.

"Nem kereshetsz többet az államnál, mint a privát szférában. Az államtól amúgy is kapsz egy státuszt, kedvezményeket és a munkádat nem úgy értékelik ki, mint a privát szférában. Vannak ugyan az államnál is ezek a gyerekes kiértékelők, de azok nem olyanok, mint amikor a magánszférában a tulajdonos megnézi, hogy mit dolgoztál. Az államnál adsz ott valamilyen értékelést, amit nem tudsz pontosan kvantifikálni, s mindenkinek nagyon jó minősítése jön ki, tehát csak szuperhősök dolgozunk az adminisztrációban" - mondta el a miniszter a DCNews internetes lapnak.

Kifejtette: a minimálbérnek csak az állami szektorra kellene vonatkoznia, és azt nem kellene a szabadpiacra is ráerőltetni.

"Azt el tudom képzelni, hogy a magánszférában is adjunk kedvezményeket annak a munkáltatónak, aki egyetlen alkalmazottjának sem fizet az állami minimálbérnél kevesebbet, de hagyni kell őt, hogy saját számításai szerint fizesse munkavállalóit. Amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon" - szögezte le a pénzügyminiszter.© Copyright 2018