2024.07.23
kedd

Kiépült Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere

- 2019-12-23

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében egy olyan projekt finanszírozási szerződését írta alá, amely az általa irányított térség egészének hulladékgazdálkodási menedzsmentjét hivatott újraszervezni. A projekt áfa nélküli értéke megközelítőleg 164 millió lej volt.

Immáron a projekt második fázisa is a végéhez ért: a NIOP 2014-2020-ból finanszírozott projekt a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer nevű projekt II. része volt, amely a 2007-2013-as Környezeti ÁOP-ban elkezdett beruházásokat folytatta és befejezte a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését. A második kivitelezési szakasz beruházásainak értéke 9.360.960 €, amelyből a visszatérítendő érték 4.313.655 €.

 A második szakasz megvalósításai:

1.     A csíkszeredai átrakóállomás kivitelezése

2.     A korondi átrakóállomás befejezése

3.     A csíkszeredai önkéntes szelektív hulladékgyűjtő központ kivitelezése

4.     A korondi önkéntes szelektív hulladékgyűjtő központ befejezése

5.     A bekötőutak kivitelezése és közművek biztosítása a Hargita megyei IHR projekt minden létesítményéhez 

 

A támogatási szerződés 2019.12.31-én zárul, és ekkor kezdődik a tartósági időszaka.

Hargita Megye Tanács hamarosan versenytárgyalást hirdet a rendszer működtetésére – az új szolgáltatóknak legkevesebb öt évig kell működtetniük a megyei rendszert. A szolgáltató szakcégeket közbeszerzési folyamat során választják ki. A nyertes pályázóknak - közvagyon használati díj fizetés ellenében - egy teljesen új kiépített infrastruktúrát és modern gépeket bocsájtanak rendelkezésükre, így minden adott lesz egy modern, az EU-s előírásoknak is megfelelő hulladékgazdálkodás működtetéséhez.

 

 www.elhetojovo.ro

Facebook: /elhetojovohr

Az Európai Unió Kohéziós Alapjából társfinanszírozott, a 2014-2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósított projekt.

 

 © Copyright 2018