2024.04.18
csütörtök

Hetvenezer eurós támogatásra pályázhatnak a fiatal gazdák

- 2023-08-31

Hamarosan megjelenik a fiatal gazdák letelepedését célzó pályázat . Az elmúlt évtized legnépszerűbb, európai uniós finanszírozású hazai pályázata iránt óriási az érdeklődés, ezért amint a következő hetekben felkerül a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) honlapjára, érdemes azonnal benyújtani a pályázatot.

A közzétett konzultatív útmutató alapján a kedvezményezettek közé csakis azok a fiatal mezőgazdasági termelők tartoznak, akik a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában legfeljebb 40 évesek – pontosabban a pályázat beadásának napján még nem töltötték be 41. életévüket –, megfelelő mezőgazdasági szakértelemmel rendelkeznek, és első alkalommal kezdenek gazdálkodni mint a gazdaság vezetői. A vissza nem térítendő támogatás értéke 70 000 euró.
A feltételek között szerepel, hogy a pályázó abban a közigazgatási egységben kell letelepedjen, ahol a gazdaságot nyilvántartásba vették. Ha a pályázónak másik munkahelye is van, annak székhelye, tevékenysége ugyanabban a közigazgatási egységben vagy körzetben kell legyen, ahol a gazdasága működik.
A pályázat megvalósításának időszaka három év, a gyümölcs- és csemegeszőlő-ágazat esetében pedig öt év. Ebben az időszakban kell megtörténnie a kiírásban szereplő saját mezőgazdasági termékek értékesítésének és az új mezőgazdasági eszközök beszerzésének, valamint minden beruházásnak. Az AFIR ellenőrei a pályázatban elnyert összeg második részletének kifizetésétől számított további öt évig követik nyomon a gazdaság működését. A családból csak az egyik családtag kaphat támogatást, a gazdaság átvétele férj és feleség esetében nem számít bele a pontozásba. Az AFIR honlapján részletesen dokumentálható a pályázat benyújtásához szükséges teljes feltételrendszer a 70 ezer eurós támogatás elnyeréséhez.

 

Forrás: kronikaonline.ro© Copyright 2018