2024.04.20
szombat

Hargita megyében a gabonatermés közel harminc százalékát aratták le eddig

- 2023-08-14

A gabonatermés aratását a gazdák az időjárás függvényében folytatják. A termés betakarítását a korábbi viharok és az esős időjárás nehezíti; a nagyrészt őszi búzából álló kultúra jelentős részét a megyében használják fel.

Elkezdődött a búza betakarítása Hargita megyében: a 12-13 ezer hektáron termesztett növénykultúra aratását a korábbi viharok következtében ledőlt kalászok és a jelenleg is tartó kisebb-nagyobb esőzések nehezítik. Eddig a búzatermés harminc százalékát takarították be a gazdák. Az átlagosnak ígérkező búzatermés nagy részét a megyében dolgozzák fel, illetve használják fel: a kenyér minőségű gabonából lisztet őrölnek, a többit takarmányként értékesítik a termelők. Tizenöt évvel ezelőtt 80 bani volt az ára a búzalisztnek és 5 lej a tönkölylisztnek, most 6-7 lejbe kerül a jó minőségű hibrid búzából készült liszt, míg a tönkölylisztet 8 lejért értékesíti, mégis jóval kevesebben tudják megvásárolni azt.
A tönkölybúza betakarítása és feldolgozása sokkal időigényesebb, mint a hibrid búzáé, és a hozama is jóval kisebb, ezért magasabb az ára. Aratáskor a tönkölykalászok belekerülnek a kombájnba, a végterméken a héj rajta marad, így tárolják, majd portalanítást és gyomtalanítást követően hántolják, egy speciális szerkezettel. Az így készült liszt vegyszermentes – a tönkölybúza nem igényel vegyszerezést – , gazdag tápanyagtartalmú, számos ked­vező élettani hatással bír.

Forrás: hargitanepe.ro© Copyright 2018