2024.07.15
hétfő

Borboly elmondta, hogyan élhetünk együtt a medvékkel

MF - Agerpres - 2018-02-13

A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése témában tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Robert Sorin Negoiţă, a Régiók Bizottsága romániai küldöttségének vezetője, illetve Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főbiztosa.

 

Borboly Csaba ismertette A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretében című jelentését, amelyet január 31-én fogadott el a Régiók Bizottsága brüsszeli ülésén.

Hargita megye tanácsának elnöke kifejtette, elsősorban a megelőzésre és a beavatkozásra kell figyelmet fordítani, szerinte csak így lehet megelőzni a konfliktusokat. Hozzátette, ha a minisztériumnak sikerül jóváhagynia a medvékre vonatkozó menedzsmenttervet, számos konfliktushelyzetnek elejét lehet majd venni. Borboly Csaba szerint ugyanakkor Románia nem használja ki teljes mértékben a kárpótlási lehetőségeket azok esetében, akiket megkárosítottak a nagyvadak.

Borboly beszélt a kutatások és a tapasztalatcsere fontosságáról is, majd rámutatott, Romániának is figyelembe kell vennie a jelentésbe foglaltakat, módosítania kell a vonatkozó törvényeken, és kártérítést kell nyújtania az áldozatoknak.

Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főbiztosa szerint valós probléma a túlszaporodás egyes térségekben, és - mint mondta - a véletlenszerű pusztulások száma is jelentősen nőtt az utóbbi években, sokszor találtak csapdákban elpusztult állatokat, az emberek pedig a vonatsíneken etetik a medvéket vándorlásuk idején. A főbiztos elmondta, a környezetvédelmi minisztérium dolgozik a menedzsmentterven, amelyet néhány héten belül életbe léptetnek. "Kezdjünk egy valós, korrekt párbeszédet, és mentsük meg ezt az értéket, amelyet a medve képvisel" - nyomatékosította Szép.

A Környezetvédelmi Őrség főbiztosa a sajtótájékoztatón hozzátette, a minisztérium genetikai vizsgálatok alapján szeretné megállapítani az ország medvepopulációjának reális méretét.© Copyright 2018