2024.04.17
szerda

A kiadások több mint negyede élelmiszerre megy Romániában

- 2023-08-29

Az élelmiszerárakhoz képest még mindig alacsonynak mondhatóak a romániai fizetések – ezzel magyarázható, hogy a fogyasztási kiadások több mint negyedét élelemre és alkoholmentes italokra fordítjuk. Egy nemzetközi elemzés szerint olyan országokkal vagyunk egy szinten, mint Tunézia, Mexikó vagy Törökország. Eközben az Egyesült Államokban a kiadások alig 6,7 százalékát jelentik az élelmiszerek.

Az elemzés szerint a romániai fogyasztási kiadások több mint 25 százaléka élelmiszerre és alkoholmentes italokra megy, a hazai statisztikák szerint ez az arány még magasabb. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint ugyanis az első negyedévben háztartásonként 1301 lej ment el havi szinten élelmiszerre, ami a háztartások teljes fogyasztási kiadásainak a 35,1 százalékát jelentette.

Ha magát az elköltött összeget vizsgáljuk, Európában a legtöbbet Svájcban költenek élelmiszerekre ezt követi Norvégia és Dánia ami az ezekben az országokban általánosan magas árakkal magyarázható.
A legalacsonyabb élelmiszer-kiadásokat Ukrajnában (98 euró/hó), Fehéroroszországban (89 euró/hó) és Moldovában (88 euró/hó) láthatjuk.

 

 

Forrás: maszol.ro© Copyright 2018