2024.07.15
hétfő

Zöld számon tájékozódhatunk az energiapiac liberalizálásáról

- 2021-01-07

Egyre több fronton tájékoztatják a lakosságot az energiaszolgáltató váltásának lehetõségérõl, miután tavaly júniusban a földgáz, idén január 1-tõl pedig a villamos energia árának liberalizációja ért révbe.

Eddig mintegy 6 millióan írtak alá új szerzõdést annak érdekében, hogy ne kockáztassák az akár 25 százalékkal is magasabb számlákat. Mától egy ingyenesen hívható zöld számon is tájékozódhatnak a fogyasztók arról, mit kell tenniük az energiapiac liberalizálása után. Ugyanakkor közvitára bocsátották azt a tervezetet is, amelynek értelmében március 31-ig meghosszabbítják az új szerzõdések aláírásának a határidejét. Az energiaügyi miniszter emellett azt is javasolja, hogy amennyiben az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság nem tudja ezt megoldani, a kormány sürgõsségi rendelettel rendezze a kérdést.

Virgil Popescu tárcavezetõ azt javasolja, hogy amennyiben egy fogyasztó nem köt új szerzõdést, automatikusan kerüljön át egy olyan szolgáltatóhoz, amelyik kedvezõbb árat kínál, ne pedig az univerzális rendszerbe, amelyik a legdrágább a piacon fellelhetõk közül. Mindaddig a 0374-554-265 telefonszámon hétfõtõl péntekig reggel nyolc és délután 6 óra között kérhetnek információkat. A hatóság honlapján, az anre.ro portálon ugyanakkor van egy ár-összehasonlító is, amelyen a fogyasztó láthatja a szolgáltatók ajánlatai közötti árbeli különbségeket.© Copyright 2018