2024.04.18
csütörtök

Veszélyesnek nyilvánította a „medvetrutyis” konzerveket a fogyasztóvédelem

- 2023-02-16

40 ezer lejre bírságolta a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal azt a csíkszentmártoni céget, amely húskonzervekhez hasonló csomagolású medveürüléket „dobott” piacra. Felszólították a Xindex Eco céget, hogy vonja vissza a kereskedelemből az árut, ellenkező esetben a működési engedélyét fél évtől egy évig terjedő időszakra felfüggeszthetik, vagy tevékenységét véglegesen betilthatják. 

Az ügy előzménye tavaly novemberi eset, amikor a fogyasztóvédelmi felügyelők kézdivásárhelyi és torjai vendéglátóknál „eredeti székely medvetrutyi – friss áru” néven kínált konzerveket találtak az eladásra szánt termékek között.

A 30 grammos dobozok ára 40 lej volt, a forgalmazó nyilván tréfálkozó kedvű vásárlóknak szánta, ajándéktárgy gyanánt. A termékismertetőn egyebek között az olvasható, hogy erdélyi barna medve friss, meleg ürüléke, vegán termék, ami nem tartalmaz sem glutént, sem mesterséges tartósítószereket vagy genetikailag módosított szerves részeket; a konzervet székely bicskával lehet felnyitni, de az épen hagyott fémdobozok tartalmának szavatossági ideje korlátlan. A címkék ugyan figyelmeztetnek, hogy az áru „emberi fogyasztásra nem alkalmas”, de a fogyasztóvédelmi felügyelők szerint ennek ellenére is közveszélyes lehet, amennyiben a konzervet felnyitják, mert az ürülék fertőző, illetve betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat – ez a tiltó eljárás fő indoklása.

A fogyasztóvédelem további részleteket közöl a bírságolásról. Ezek szerint a „medvetrutyi” nevű áru gyártójának, azaz csomagolójának a telephelye valójában a Kovászna megyei Málnás községben van, a cég a Tiltott Csíki Sört, a Csíki Csipszet és más termékeket is gyártó csíkszentsimoni székhelyű Lixid Project nevű cég leányvállalata. A pénzbírság és az ultimátum a Xindex Eco-t érinti, mert a Lixid csak a forgalmazásban, eladásban vállalt szerepet. A fogyasztóvédelem közleménye rámutat, hogy a tavaly novemberi észlelés után a két megyében alaposan kivizsgálták a „medvetrutyi” elnevezésű konzervek hátterét, emiatt késett a bírságolás. © Copyright 2018