2024.04.18
csütörtök

Várni kell a B kategóriájú jogosítvánnyal történő motorozásra

- 2023-07-07

Nem hirdette ki Klaus Iohannis azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében a B kategóriájú jogosítvány bizonyos típusú motorkerékpárokra is érvényes lenne. A törvénymódosító tervezetet az államfő pénteken visszaküldte újraelemzésre a parlamenthez.

Az államfői hivatal közlése alapján a jogszabály alkalmazása nehézségekbe ütközne. Megállapították, hogy az nincs teljesen összhangban a hatályban lévő egyéb szabályozásokkal, ugyanakkor kérdéses a feltételek teljesítése is, ezért összességében veszélyt jelentene a közbiztonságra. A normatívának organikusan kell beilleszkednie a már meglévő jogrendszerbe, ezért a júniusban elfogadott jogszabály kiegészítésre és pontosításra szorul – állapították meg az államfői apparátus szakemberei.

Emlékezetes, hogy az elfogadott törvénytervezet értelmében a jogszabálymódosítás azokra a 24 évesnél idősebb sofőrökre vonatkozik, akik már legalább három éve megszerezték a B kategóriájú autóvezetői engedélyt és elvégeztek egy tíz órás gyakorlati képzést valamilyen hivatalos gépjárművezetői iskolában. A motorok tekintetében is van megkötés, hiszen a B kategóriájú jogosítvánnyal ők is csak legfeljebb A1 kategóriájú, 125 köbcentiméteres, 11 kW teljesítménynél kisebb, automata váltós motorokat vezethetnek.

Az elnöki hivatal szerint nem egyértelmű, hogy a tíz órás gyakorlati felkészülést milyen formában igazolná a sofőr, valamint, ha az igazolást is folyamatosan magánál kellene-e tartania, hiszen az aktuális törvények alapján a gépjárművezetői engedély önmagában feljogosít az adott kategóriába tartozó jármű vezetésére. A jogszabály szövegét egyértelműen és értelmezhetően kell megfogalmazni – figyelmeztettek a szenátus elnökének, Nicolae Ciucănak címzett kérésben.

Ismeretes, hogy a jogszabályt elsőként a szenátus szavazta meg, döntő házként a képviselőház fogadta el júniusban.

Forrás: Maszol.ro© Copyright 2018