2024.05.20
hétfő

Utcára vonulnak a rákbetegek Alexandru Rafila lépése miatt

- 2023-06-05

A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége bírálja az Egészségügyi Minisztérium azon lépését, hogy nem sokkal a parlament által már elfogadott, tavaly ősszel törvényerőre emelkedett és január 1-jén hatályba lépett terv végrehajtásának határideje előtt elkészíti a Nemzeti Rákellenes Terv új változatát.

Tegnap, a szövetség “Rák-túlélők napja” alkalmából rendezett országos konferenciájának végén a betegek képviselői közleményben azt mondták, hogy a napot beárnyékolja az új dokumentum bemutatása okozta bizonytalanság, amely szerintük nem indokolt. Emlékeztetnek arra, hogy a hatályos törvényről öt hónapig folyt a nyilvános vita, ez idő alatt Alexandru Rafila miniszter nem nyilatkozott a tervezetről, sőt később részt vett annak kihirdetésében.

A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége ezt a miniszter önhittségének megnyilvánulásának tartja, és bejelentette, hogy amikor letelik az a 180 nap, amely alatt a hatóságoknak meg kell írniuk a végrehajtási szabályokat és végre kell hajtaniuk a törvénybe foglalt tervet, bíróság elé viszi a minisztériumot, és tiltakozó akciókat szervez.

Forrás: Rador© Copyright 2018