2024.06.22
szombat

Újabb törvény segíti a vidéki birtokok tulajdonjogának rendezését

- 2020-10-15

A kataszteri törvény módosításáról döntött ma az RMDSZ javaslatára a szenátus plénuma. Tánczos Barna, a javaslat egyik kezdeményezője elmondta: „négy évvel ezelőtt az RMDSZ választási programjának egyik legfontosabb pontja a birtokrendezés, a telekkönyvezés módosítása, és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat lezárása volt. A ma elfogadott tervezet ezt segíti elő”.

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: az elmúlt négy évben sikerült a zsebszerződések elismerése által tisztázni számos telek tulajdonjogát. „Az RMDSZ javaslatára két évvel ezelőtt elfogadott törvény sokat segített a tulajdonosoknak és az önkormányzatoknak egyaránt. A ma elfogadott módosítás a procedúra során felmerült újabb eseteket tisztázza, és az országos kataszterezési program lezárása után is biztosítja a földtulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a telekkönyvbe bejegyezzék a földhasználati jogukat” – mondta.

A szenátus mezőgazdasági bizottságának alelnöke rámutatott: a telkek valós tulajdonjogi helyzetét kell, hogy tükrözze a telekkönyv. A helyi közigazgatásban a posesie néven ismert tulajdonjogszerzési forma bejegyzésének során újabb gondok merültek fel, számos esetben a hagyatéki folyamatot vagy a zsebszerződések elismerését nem tudták véglegesíteni. A ma elfogadott jogszabály által előírt egyszerűsített eljárás mentén rendezhető lesz a vidéki birtokok tulajdonjoga, és a használati jog telekkönyvi tulajdonná alakítható.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.© Copyright 2018