2024.05.18
szombat

Törvénymódosítási javaslat: régiónként eltérő időpontban lenne a félévek közötti iskolai szünet

- 2021-04-20

Régiónként más-más időpontban lenne a két félév közötti iskolai szünet, és a tanévkezdés sem maradna egységes minden évfolyam számára egy a tanügyi törvényt módosító javaslat szerint – írja a Hotnews.

A portál szerint Alin Apostol, a kormánypárti USR–PLUS parlamenti képviselője nyújtott be az alsóházban egy javaslatot, aminek értelmében a négy (a gazdasági fejlesztési régiók mentén kialakított) makrorégióban más-más időpontban adnának legfeljebb egy-egy hetes vakációt, így elkerülhető lenne a hegyvidéki üdülőtelepeken és sípályákon a túlzsúfoltság, de a természetjáró családoknak sem kellene lemondaniuk az oly népszerű tél végi-tavasz eleji síszünetről.

Mint köztudomású, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter javaslatára a következő, 2021–2022-es tanévben már nem szerepel az egyhetes februári síszünet.

Nem utolsó sorban a vendéglátósok és szállásadók igényeit is kiszolgálnák ezzel, hiszen nem egy hét alatt kellene állniuk a turisták „rohamait”, hanem akár egy hónapon át biztosított lenne az ügyfelek, vendégek érdeklődése. Alin Apostol szerint ez az ország gazdaságára nézve is pozitív lenne, hiszen jelentős bevételt generálna. A parlamenti képviselő egyébként a Közép- és Nyugat-Európában (Ausztriában, Csehországban, Németországban, Franciaországban stb.) már bevált modelleket vette alapul.

Az USR–PLUS-os képviselő javaslata a csúsztatott iskolakezdésről is szól: e szerint elemiben (előkészítő osztálytól a negyedikig), valamint a végzős évfolyamokon (8., 12. és 13. osztályban) szeptember első hétfőjén, a 6–7. és 9–11. osztályokban pedig szeptember harmadik hétfőjén kezdődne a tanév minden esztendőben.

Az ügyben az elsőként megkeresett ház a képviselőház, de a döntő szó a szenátusé lesz.© Copyright 2018