2024.04.20
szombat

Több mint 30 menedékház áll a túrázók rendelkezésére Hargita megyében

- 2023-08-03

Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata több mint 30 menedékházat épített és tart karban a Biztonságos hegyi turizmus program jóvoltából.

A hegyi menedékek elhelyezésénél fontos szempont, hogy egy napi járóföldre legyenek egymástól, így a megfáradt turisták a nap végére mindig elérhetik a következő házat. A megyében lévő hegyi menedékek közül három már elsősegély pont lett, de állandó szolgálat is van például a Vargyas szorosnál.

Ezek a házak nyitott ajtóval várják a betérőket, bárki használhatja – írja közleményében Hargita Megye Tanácsa. Hozzáteszik: „fontos szempont, hogy kerüljük a rongálást, tartsuk tisztán az épületet és úgy hagyjuk, ahogyan kaptuk. Emellett kerüljük a házak közelében történő tűzrakást is, hiszen ezek az épületek mind fából készültek, előzzük meg a bajt”.

A közszolgálat munkatársai folyamatosan látogatják ezeket a helyeket, karbantartási munkálatokat végeznek most már több mint 10 éve. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője elmondta, a turisták és a helyiek is magukénak érzik a menedékházakat, használják és gondozzák, berendezik és díszítik is azokat. Az ott található „vendégkönyvben” pedig számos izgalmas történet olvasható, hogy kinek mi elől nyújtott menedéket a kisház. Hargita megye országos szinten élen jár a kihelyezett házak számát tekintve.

„Büszkék vagyunk a hegyimentőink munkásságára, hisszük, hogy az a munka, ami által az életünk biztonságban lehet hegyeinkben, az felértékelhetetlen és pótolhatatlan. A hegyimentők ott avatkoznak be, ahol a mentők vagy más egységek már nem tudnak segíteni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy képzés és technikai felszereltség terén mindig naprakészek legyenek, ezért évről évre nagyobb összeget különítünk el számukra. Ez nagyban hozzájárul megyénk aktív turizmusának elősegítéséhez” – mondta Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke.- a Maszol.ro portálról

 

Forrás: Maszol

Fotók: Hargita Megye Tanácsa© Copyright 2018