2024.07.18
csütörtök

Sztrájkra készülnek az egészségügyben

- 2024-01-09

A szakszervezeti bejelentés szerint februárban akkor is sztrájk lesz, ha betölthetővé teszik az eddig befagyasztott állásokat, ugyanis az alacsony fizetések miatt ezek továbbra sem lesznek vonzóak.

 Az egészségügyi szakszervezetek egyrészt a befagyasztott állások betölthetővé tételét, másrészt béremelést követelnek az ágazat minden kategóriája számára. A tavalyi pedagógussztrájk idején Nicolae Ciucă akkori miniszterelnök és Marcel Ciolacu jelenlegi kormányfő megígérte, hogy nemzeti jelentőségű prioritásként fogják kezelni az egészségügy kérdését, de a beígért béremelés mindössze 5 százalékos lett.

Jelenleg 30 ezerrel kevesebben dolgoznak a romániai közegészségügyben, mint kellene. A kormány ennyi kórházi állást „fagyasztott be”, annak ellenére, hogy az egészségügyi intézmények személyzethiánnyal küzdenek, az alkalmazottak pedig egyre túlterheltebbek. A szakszervezetek szerint orvosokból a szükséges létszám 80 százaléka dolgozik, asszisztensekből pedig 75 százalék. Az egészségügyi alkalmazottak általános sztrájkkal fenyegetnek, amennyiben februárig nem oldódik meg a helyzet.© Copyright 2018