2023.12.01
péntek

Sötétvörös forgatókönyv lépett érvénybe Székelyudvarhelyen

- 2021-10-13

A Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság mai rendelete értelmében Székelyudvarhelyen október 26-ig a sötétvörös forgatókönyv (4 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi mutatójú településekre vonatkozik) lép érvénybe.

Ennek következtében a következő járványügyi szabályok érvényesek:

Kijárási tilalom:pénteken, szombaton és vasárnap este 8 és hajnali 5 óra között tilos elhagyni a lakást, kivételt képeznek az alábbi esetek:a 12 éven felüli, Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek, munkavégzés miatt (otthon és munkahely/munkahelyek között) munkaadói igazolás, munkahelyi igazolvány vagy saját felelősségre írt nyilatkozat kíséretében, orvosi vizsgálatra, vagy gyógyszerek beszerzése céljából, ha az adott személy utazás miatt hagyta el otthonát a fent említett időintervallumban (jeggyel, foglalással bizonyítani kell), indokolt esetben: gyermek kísérete, ellátása, idősek, betegek, fogyatékkal élők ellátása miatt, családtag halála miatt,a saját felelősségre írt nyilatkozatot előre kell megírni, tartalmaznia kell a nevet, születési dátumot, a lakcímet, a munkavégzés helyét, a lakhely elhagyásának okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

Vendéglők, kávézók:hajnali 5 órától éjjel 2 óráig tarthatnak nyitva, kapacitásuk 50 százalékával működhetnek (beltér és teraszok egyaránt), a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Panziók, hotelek:csak a náluk elszállásolt személyeket szolgálhatják ki beltérben és teraszon egyaránt.

Bárok, klubok, diszkók:kapacitásuk 30%-val működhetnek hajnaéi 5 és éjjel 2 között, kötelező az oltási igazolás felmutatása.

Csoportos rekreációs és sporttevékenységek:legtöbb 10 személy részvétele engedélyezett

Sporttermek és fitnesztermek:kapacitásuk 50 százalékával működhetnek, személyenként 7 négyzetméter területet kell biztosítani, a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Szerencsjáték-termek:kapacitásuk 50 százalékával működhetnek,a Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Uszodák:kapacitásuk 50 százalékával működhetnek, a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Játszóházak:hajnali 5 és éjfél között működhetnek, kapacitásuk 50 százalékával, a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Játéktermek:kapacitásuk 50 százalékával működhetnek, hajnali 5 és éjjel 2 között tarthatnak nyitva, a Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Magánrendezvények (esküvők, keresztelők):beltérben legtöbb 200 személy részvétele engedélyezett, személyenként legalább 2 négyzetméter területet kell biztosítani, a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Workshopok, felnőttképzések:beltérben legtöbb 150 fő, kültéren legtöbb 200 fő részvételével, személyenként legalább 2 négyzetmétert kell biztosítani, a maszk viselése kötelező, a Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Gyülekezések, tüntetések:legtöbb 100 fő részvételével, a Covid-igazolvány felmutatása kötelező, a maszk viselése, a kezek fertőtlenítése, az 1 méteres távolság tartása kötelező.

Konferenciák:beltérben legtöbb 150 fő részvételével, személyenként legalább 2 négyzetmétert kell biztosítani, a maszk viselése kötelező, Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Beltéri kulturális események (színielőadások, koncertek, mozi):a nézőtéri kapacitás legtöbb 50 százaléka használható ki, a maszkviselet és a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Szabadtéri kulturális események (előadások, koncertek, fesztiválok):legtöbb 1000 személy részvétele engedélyezett, a maszkviselet és a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező.

Sportrendezvények:nézőtéri kapacitás legtöbb 30 százaléka használható ki beltérben és kültéren egyaránt, a maszkviselet és a 12 éven felülieknek Covid-igazolvány felmutatása kötelező, a nézők között legalább 1 méter távolságot kell biztosítani.

A gyógyszertárak, benzinkutak, házhoz szállítással foglalkozó vállalkozások, a személyszállítással vagy áruszállítással foglalkozó vállalkozások tovább folytathatják tevékenységüket az érvényben lévő egészségügyi szabályok betartásával.

Az intézmények és hatóságok, a gazdasági szereplők az épületeik bejáratainál a saját alkalmazottaik és az ügyfeleik számára egyaránt kötelező módon szűrőpontot kell működtessenek, lehetőséget kell biztosítsanak a kézfertőtlenítésre.

Piacokon, vásárokon, közszállítási járműveken, a munkahelyeken (ha több személy dolgozik egy légtérben), kereskedelmi egységekben kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése. 

Covid-igazolvány – az országos platformról letöltött QR-kódos dokumentum, amely igazolja, hogy eltelt legalább 10 nap az oltás felvétele óta (Pfizer, Moderna, AstraZeneca 2 oltás, Johnson&Johnson 1 oltás), 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi, hivatalos negatív antigén teszt, a betegség igazolásától eltelt legalább 15, legtöbb 180 nap.

A Covid-igazolvány érvényességét mobiltelefonnal, vagy táblagéppel lehet ellenőrizni a Check DCC nevű applikáció letöltésével.© Copyright 2018