2024.07.19
péntek

Romániában a legkevésbé biztonságosak az utak az Európai Unióban

- 2018-04-11

Miközben az európai utak 2017-ben is a világ legbiztonságosabb utainak bizonyultak, egymillió főre jutó 49 halálos balesettel, addig Románia utolsó helyen áll az Európai Unióban biztonság szempontjából, itt ugyanis egymillió lakosra 98 halálos baleset jut átlagosan, jelentette az Európai Bizottság.

 

Az EB kihangsúlyozta, csupán Romániában és Bulgáriában történik nyolcvannál is több halálos baleset. 2017-ben az EU tagországainak jelentős részében 60 elhalálozás volt egymillió lakoshoz mérten, nyolc tagállamban negyvennél is kevesebb a halálos balesetek száma.

Svédországban 25 halálos baleset jut egymillió személyre, Nagy-Britanniában 27, Hollandiában 31, Dániában 32. Észtországban és Szlovéniában csökkent leginkább a halálos áldozatokat követelő balesetek száma 2016-hoz képest. Romániában egy százalékkal több halálos karambol történt 2017-ben az előző évhez képest.

Violeta Bulc szállításért felelős európai biztos szerint az utóbbi egy év alatt 25.300 személy vesztette életét közlekedési balesetben az Unióban, és sokan szenvedtek maradandó sérüléseket. Az EB jelenleg is dolgozik egy sor intézkedésen, amelyekkel javítanának a közúti közlekedés biztonságán, ezekről a jövő héten tájékoztat az Európai Bizottság - szögezte le az uniós biztos.© Copyright 2018