2024.04.23
kedd

Pénteken rekkenő hőség kezdődik az ország több részén

- 2023-08-04

A román fővárosban és az ország 11 megyéjében pénteken másodfokú, vagyis narancssárga jelzésű riasztás van érvényben hőhullám és fokozott hőérzet miatt. A Partiumban és a Bánságban 39 Celsius-fok is lehet, míg Olténia és Munténia déli részén akár 41 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a riasztás Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Temes, Arad és Bihar megyét, valamint Bukarestet érinti.

A Partium és a Bánság vidékén roppant meleg lesz az idő, itt 37–39 Celsius-fokos maximum-hőmérsékletekre kell számítani. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek ugyanitt 19 és 25 fok között alakulnak majd.

A hőhullám pénteken egyébként átterjed az egész országra. A meteorológiai szolgálat által kiadott sárga kód egyaránt meleg időjárásra figyelmeztet. A hőérzet magas lesz, a valós és az érzékelt hőmérsékleti indexe meghaladja a kritikus 80 egységet.

Országos szinten a maximum hőmérséklet általában 33 és 37 fok között alakul, míg a minimumok 17 és 20 fok között lesznek.

Forrás: Agerpres/ Maszol© Copyright 2018