2024.05.21
kedd

Országszerte jelentős felmelegedés várható

- 2023-03-07

Országszerte jelentős felmelegedés várható a következő időszakban, akár 16-18 Celsius-fok is lehet a nappali csúcshőmérséklet, de esőre is lehet számítani a hét minden napján– derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) március 6–19. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben napról napra melegebb lesz ezen a héten, a nappali csúcsértékek átlaga a kezdeti 6 Celsius-fokról fokozatosan 12-14 fokig nő, a minimumoké mínusz 2 fokról plusz 5 fokig emelkedik. Jövő héten változékony lesz az időjárás, a maximumok 9 és 14 fok, a minimumok 0 és 3 fok között változnak, március 15-e körül lesz a legmelegebb. Csapadékra gyakran lehet számítani, helyenként jelentős mennyiségben.

A hegyekben is melegebb lesz ezen a héten az ilyenkor megszokottnál, a nappali csúcsértékek átlaga a hét végére eléri az 5 fokot, a minimumoké a kezdeti mínusz 7 fokról 0 fokig nő. Jövő héten nappal 2 és 6 fokig melegszik a levegő, éjszaka mínusz 4 és fagypont közötti értékek várhatók. Csapadékra gyakran lehet számítani, helyenként jelentős mennyiségben.

Székelyudvarhelyen a weather.com meteorológiai szakportál előrejelzései szerint keddtől, március 7-étől egészen szerda, március 15-éig felmelegedés várható, de kisebb csapadékok és záporok sem maradnak el a hét minden napján. Kedden 8 Celsius-fok lesz a nappali csúcs, de szerdán és csütörtökön már a 13 Celsius-fokot is eléri a nappali hőmérséklet, pénteken 15 Celsius-fok is lehet a meteorológusok szerint.

Hétvégére, március 11-ére és 12-ére enyhe lehűlés várható a hét korábbi napjaihoz képest, és mindkét napra esőt jósolnak, nyolcvan százalékos valószínűséggel. A minimumok kedden 1 Celsius-fokról indulnak, és fokozatosan nőnek a hét vége felé, szombatra már 7 Celsius-fokot jósolnak éjszakára, de vasárnapra 5 Celsius-fokra esik vissza a hőmérő higanyszála.© Copyright 2018