2024.04.18
csütörtök

Nincs koleraveszély a Fekete-tenger partjainál

- 2023-06-19

Az Országos Közegészségügyi Intézet folyamatosan ellenőrzi a tengervíz minőségét, nincs koleraveszély a Fekete-tenger partjainál – tájékoztatott a gazdaságért, vállalkozásokért és turizmusért felelős minisztérium.

A közleményben arra kérik a lakosságot, hogy ne mondják le a román tengerpartra tervezett nyaralásukat, mert a koleraveszélyről szóló híresztelések alaptalanok, a turisták biztonságban vannak. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Közegészségügy, illetve a Konstanca és Tulcea megyei egészségügyi igazgatóság naponta frissíti honlapján a vízminőség-ellenőrzéseinek eredményeit. A koleraveszélyről szóló információk a dél-ukrajnai Nova Kahovkában található gát felrobbantása után terjedtek el a közösségi oldalakon.

Korábban a Romániai Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége is cáfolta ezeket az információkat. Közölték, hogy román tengerparton a víz minősége fürdésre kiválóan alkalmas, a román hatóságok folyamatosan ellenőrzik. Emlékeztetnek arra is, hogy az ukrajnai gátrobbanás által érintett folyó torkolata és a román partok között 300 kilométeres távolság van, ami jelentősen csökkenti a part menti vizek szennyeződésének lehetőségét. Ugyanakkor a tengervíz sós, ami korlátozza a fertőző baktériumok kialakulását.

Forrás: Agerpres© Copyright 2018