2024.04.17
szerda

Mától növekednek a bérek az egészségügyben

- 2023-08-01

Mától lép érvénybe a kormányrendelet, amely alapján emelkedik az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók jövedelme.

A rendelet értelmében az ágazatban dolgozók minden kategóriájának a törvény által előírt maximális alapbérszintre emelik a jövedelmét. Ugyanakkor az ügyeleti munkára vonatkozó egyéni részmunkaidős munkaszerződés alapján az ügyeletben dolgozó szakorvosok és egészségügyi szakszemélyzet, valamint az ellátás folyamatosságát biztosító szakorvosok és egészségügyi kisegítő személyzet havi bruttó juttatásban részesül.

Ötszáz lejt kapnak az egészségügyi asszisztensek, a radiológusok és képalkotó szakemberek, a laboratóriumi, balneo-fizio-kinetikai és rehabilitációs, fogászati, táplálkozási és dietetikai asszisztensek, bábák, ápolók, nővérek. Minden törvényes szabadnapon végzett munkáért 100 lej jár, ezek összege azonban nem haladhatja meg a havi 300 lejt.

A kötelező ügyeleten felül ügyeletet ellátó orvosok (500 lejt kapnak havi egy plusz ügyeletért, és 1000 lejt, ha havonta legalább két plusz ügyeletet vállalnak. A havonta legalább két plusz ügyeletet ellátó biológusok, kémikusok és biokémikusok is 500 lejre jogosultak.

Forrás: Maszol© Copyright 2018