2024.03.01
péntek

Mától igényelhetik a jogosult cégek a 2 ezer eurós mikrotámogatásokat

- 2020-10-12

Ma 10 órától igényelhetik a cégek az európai uniós alapokból nyújtott, vissza nem térítendő 2 ezer eurós mikrotámogatást. Ehhez a granturi.imm.gov.ro oldalon kell a jogosult vállalkozóknak regisztrálniuk.

A jelentkezési határidő október 16-a 20 óra, amelyet meghosszabbíthatnak a rendelkezésre álló támogatási keret kimerüléséig.

A program révén engedélyezett magánszemélyek (PFA), mikrovállalkozások, valamint olyan kis- és közepes vállalkozások kaphatnak 2 ezer eurós támogatást, amelyeknek nem voltak alkalmazottaik 2019-ben, és gazdasági szempontból negatívan érintette őket a koronavírus-járvány.

A program részeként 100 millió eurót fognak szétosztani a jogosult vállalkozások között, a jelentkezés sorrendje szerint. Mikrotámogatást tehát pontosan 50 ezer vállalkozás kaphat.

A vállalkozóknak már szeptember közepe óta volt lehetősége előzetesen regisztrálni, a sajtóban megjelenő információk szerint a jelentkezők száma több tízezresre tehető. Fontos viszont, hogy a támogatás igénylésének nem feltétele az előzetes regisztráció.

Liviu Rogojinaru gazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy a másik két ehhez hasonló támogatási program a tervek szerint október második felében rajtol. Még két támogatási program lesz ugyanis:

Az egyik program (2. intézkedés) 5 ezer és 150 ezer euró közötti forgóeszköz-támogatást nyújt majd a járvány által érintett kis- és közepes vállalkozásoknak. A támogatás összegét a 2019-es üzleti forgalom alapján határozzák meg.
A másik program (3. intézkedés) 50 ezer és 200 ezer euró közötti, beruházási tervekkel rendelkező KKV-knak nyújtana beruházási támogatást.
 © Copyright 2018