2024.03.01
péntek

Ma kezdődik a nyolcadikosok képességvizsgája

- 2023-06-19

Több mint 161.500 nyolcadikos jelentkezett a ma kezdődő írásbeli képességvizsgára – tájékoztatott a megyei tanfelügyelőségek összesített adatai alapján az oktatási minisztérium.

A közlemény szerint a diákok ma román nyelv és irodalomból, szerdán matematikából, csütörtökön pedig anyanyelvük irodalmából vizsgáznak. Az eredményeket június 28-án teszik közzé, legkésőbb 14 óráig, óvásokat benyújtani aznap 16 és 19 óra között, illetve másnap 8 és 12 óra között lehet. A végső eredmények közzétételének dátuma július 4. Az iskolákba/vizsgaközpontokba 8 és fél 9 között engedik be a nyolcadikosokat, akiknek érvényes személyi igazolványt kell felmutatniuk.

A dolgozat megírásához kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat használhatnak, valamint ceruzát a rajzok elkészítéséhez. A vizsga 9 órakor kezdődik a tételek és a lepecsételt piszkozatlapok szétosztásával. A vizsga időtartama 120 perc. A térfigyelő kamerákkal felszerelt vizsgatermekbe a diákok nem vihetnek be olyan eszközt, ami segítheti őket a tételek megoldásában, és nem tarthatnak maguknál mobiltelefont sem. Tilos a táskák, hátizsákok, szatyrok, női kézitáskák bevitele is. A kilencedik osztályba való beiratkozás a képességvizsgákon kapott jegyek két tizedes pontosságú számtani átlaga alapján történik.

Három erdélyi megyében is tesztelik a digitális javítást az országos képességfelmérő keretében.

Egy májusi miniszteri rendelet értelmében idén Fehér, Kovászna, Szatmár, Călărași, Dâmbovița és Gorj megyében javítják ezzel a módszerrel a dolgozatokat. A diákok írásait digitális formában továbbítják két javító tanárnak, akik egymástól függetlenül értékelik azokat, nem tudják egymást befolyásolni és így az eredmény is objektívebb lesz – magyarázza a módszer lényegét a tanügyminisztérium.

Forrás. Agerpres/Maszol/Marosvasarhelyiradio

 © Copyright 2018