2024.04.18
csütörtök

Június 13-ig lehet beiratkozni az érettségire és a képességvizsgára

- 2023-06-09

Június 13-ig meghosszabbította az oktatási minisztérium az érettségire és a nyolcadikosok képességvizsgáira való beiratkozás határidejét, az érettségizők kompetenciavizsgáit pedig június 14-23. között tartják – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ligia Deca.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy az eredeti menetrend szerint péntekig le kellene zárni a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek tanulmányi helyzetét, és szintén pénteken érne véget a beiratkozási időszak az érettségire és a képességvizsgákra. Mivel a tanügyi sztrájk miatt ez a menetrend nem tartható, a nyolcadikosok és a középiskolai végzősök tanulmányi helyzetének lezárási határidejét meghosszabbították június 13-ra, és ez lesz az utolsó napja az érettségire és a képességvizsgákra való beiratkozásoknak is. Emiatt az érettségizők kompetenciavizsgáit június 14-23. között tartják – részletezte Deca.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az írásbeli érettségi vizsgák menetrendjének megváltoztatása egyelőre nem indokolt.

Deca emlékeztetett, hogy a csütörtökön kiadott rendelete szerint a diákok tanulmányi átlaga legkevesebb két osztályzat vagy minősítés alapján is kiszámítható. Ugyanakkor pontosítani kívánta, hogy a tanulók tanulmányi helyzetének lezárása az adott tantárgyat oktató tanár feladata, ezt más pedagógus nem teheti meg.

Közölte azt is: a rendelet az idő szorítása miatt teszi lehetővé a diákok tanulmányi helyzetének lezárását az iskolai tantestület jóváhagyása nélkül. ‘Egyszerűsíteni akartunk az eljárásokon’ – magyarázta az oktatási miniszter.

Forrás: Agerpres© Copyright 2018