2024.07.15
hétfő

Hogyan fizethetsz adót és illetéket Udvarhelyen?

- 2018-02-02

Két határidő van a városházán: március 31-e az első félévi, illetve szeptember 30-a a második félévi adónak a befizetési határideje. Kivételt képeznek azon az épület-, terület- és járműadók, amelyek éves értéke nem haladja meg az 50 lejt, ezek befizetési határideje március 31-e.

10% adókedvezményben részesülnek mindazon jogi- és magánszemélyek, akik március 31-éig befizetik éves adójukat.

Havi 1% késedelmi kamatot számolunk mindazon adófizetőknek, akiknek a megállapított határidőre nincs befizetve adójuk.

2014 márciusától már Székelyudvarhelyen is lehet online adót fizetni, a ghiseu.ro internetes oldalt használva. Míg ez 2014-2015-ben csak kérés alapján működött, jelenleg az adófizető saját otthonából beléphet az oldalra. Aki élni akar ezzel a fizetési lehetőséggel, bankkártyával kell rendelkeznie. A ghiseu.ro internetes oldal bal alsó részén, a Solicitare date de acces (belépési adatok) menüpontot kell kiválasztani és a megjelenő adatlapot kitölteni a kért adatokkal: személyi szám (CNP), név, cím, e-mail cím, stb. Az adatok kitöltését és az online kérés elküldését követően az adófizető e-mail formájában megkapja a belépési paramétereket. A kapott jelszavak és adatok segítségével elérhetővé válik személyes adatlapunk, mely tartalmazza a polgármesteri hivatal által nyilvántartott javainkat, a megállapított adó összegét, illetve a kifizetési paramétereket. Március 31-éig az oldalon található végösszeg tartalmazza a 10%-os kedvezményt is.

Vigyázzunk, hogy a bankkártya a kérelmező személy nevén legyen, mert ha nem így van, az informatikai rendszer nem engedi biztonsági okokból, hogy regisztráljunk. Ugyanakkor, amikor már megvannak belépési adataink és először lépünk fel az oldalra, a rendszer kéri, hogy cseréljük ki a jelszavunkat. A jelszót ajánlatos megjegyezni, vagy lejegyezni, mert a következő csatlakozásnál (amely, lehet, csak egy év múlva történik) már a saját magunk által választott, új jelszó alapján lesz elérhető személyes adatlapunk.

Közlekedési, illetve más természetű bírságokat regisztráció nélkül is befizethetünk online, a ghiseul.ro oldalon. Adó és illeték befizetésére is lehetőség van regisztráció nélkül, a városháza nyilvántartásba veszi az ilyen típusú átutalásokat is, azonban nem látható a személyes adatlap, így a befizetendő adó pontos összege sem.

 


Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Adóosztályának ügyfélfogadási rendje:

Hétfő-szerda 08,00-13,00 óra

Csütörtök 08,00-13,00 és 15,00-18,00 óra

Pénteken nincs ügyfélfogadás.

 


A pénztárak ügyfélfogadási rendje:

Városháza tér 5. szám

Hétfő-szerda 08,00-14,30 óra

Csütörtök 08,00-18,00 óra

Péntek 08,00-12,00 óra

Bethlen negyed, Kisköved utca 9. szám

Kedd és csütörtök 09,00-12,00 óra© Copyright 2018