2024.03.03
vasárnap

Hargita megyében fák dőltek ki és épületek kaptak lángra villámcsapás miatt

- 2023-07-26

Jelentős károkat okozott a szerda délutáni ítéletidő Székelyföldön. Hargita megyében Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Gyergyóújfaluban és Libánban fák dőltek ki a kedd esti viharban. Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Siménfalván ugyanakkor egy-egy lakóház is kigyulladt a villámlások következtében – adta hírül a Hargita Népe.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közleménye szerint a székelyudvarhelyi, csíkszeredai és gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók avatkoznak be. Több fát kell eltávolítaniuk, amelyek az úttestre, autókra, gázvezetékre és villanyvezetékekre dőltek. Ezenkívül több tűzesethez is riasztották őket: Siménfalván, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is kigyulladt egy-egy lakóház, mindháromba belecsapott a villám. Mint részletezték, székelyudvarhelyi önkéntes tűzoltók is részt vesznek az úttestre és autókra dőlt fák eltávolításában. A közlemény szerint az intézkedések célja a közvetlen veszélyhelyzetek elhárítása és a negatív hatások megszüntetése, hogy újra biztonságosan lehessen közlekedni – írja a Hargita Népe.

Koncz Hunor, Székelykeresztúron polgármestere közölte a lappal, hogy a polgármesteri hivatal mellett három autóra dőlt rá egy fa. Mint az elöljáró elmondta, a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltóság is dolgozik a helyszínen, emellett a helyi rendőrség járőrei folyamatosan értesítik a hivatalt és a hatóságokat, ha további károkat észlelnek. A jégeső elkerülte ugyan a települést, de a kidőlt fák gondokat okoznak.

Székelyudvarhelyen a Nicolae Bălcescu és a Bethlenfalvi út kereszteződésénél egy mozgásban lévő autóra dőlt rá egy fa. A személygépkocsi vezetője elmondta, az autót javítani vitte, nem is a sajátja. „Olyan hirtelen történt, hogy a kormányt sem tudtam félrekapni, szerencsére csak anyagi kár keletkezett” – közölte az autó sofőrje.

Szejkefürdőn a csütörtöki megnyitóra készülő bogárparkban is kárt okozott a vihar, betört egy autó szélvédője, és a rajzfilmstúdió működését is le kellett állítani egy szikrázó biztosíték miatt – tájékoztatta a Hargita Népét Fazakas Szabolcs, a bogárpark ötletgazdája. Közölte, egy munkatársuk könnyebben megsérült egy ráboruló mobilkerítés-elem miatt. A vihar a Mini Erdély Park makettjeiben nem tett kárt, egyetlen látogató sem sérült meg.

Forrás: hargitanepe.ro/ maszol.ro

Fotó: Hargita Népe/ Pál Emil© Copyright 2018