2024.04.20
szombat

Gyakran zavaros a víz néhány udvarhelyszéki településen

- 2023-04-25

Idén már kétszer is előfordult, hogy négy udvarhelyszéki községben és a hozzájuk tartozó falvakban a vezetékes víz nem volt fogyasztásra alkalmas.

Korábban február végén és most április közepén is értesítette a Harvíz Rt. a fogyasztóit, hogy Fenyéd, Máréfalva, Zetelaka és Oroszhegy községben ideiglenesen az általuk szolgáltatott víz túl zavaros, és a minősége nem felel meg a törvényben rögzített előírásoknak.  A probléma első számú forrása az ivói vízmű, ami jelenleg tizenegy település vízszolgáltatásáért felelős, de már elavultnak számít, és jelentős mértékű esőzéskor nem tudja ellátni a feladatát. Lányi Kinga, a Harvíz Rt. sajtószóvivője elmondta: a zavaros víz problémája időszakos, elmondása szerint nagyobb esőzésekkor és a tavaszi olvadás okozta megnövekvő vízhozam miatt alakul ki. Ugyanakkor megjegyezte, nemcsak az időjárás az egyetlen tényező, ami zavarossá teszi a vízműbe beáramló vizet, hanem a fakitermelés is.

A tervek szerint egy teljesen új vízművet építenének a zeteváraljai víztározónál, ami Ivó és Ze­te­vár­alja kivételével az összes említett település vízellátását fogja biztosítani, így az ivói vízmű csak a megnevezett két települést fogja ellátni.© Copyright 2018