2024.07.15
hétfő

Felújítják a székelyudvarhelyi Művelődési Házat

- 2023-03-08

A székelyudvarhelyi városvezetés két újabb nyertes pályázatról adott hírt, egyik a Művelődési Ház felújítását szorgalmazza, a másik jóvoltából a város hulladékszigetei bővülhetnek, illetve újulhatnak meg. A két pályázat összértéke meghaladja a 18 millió lejt.

Az RMDSZ-es Cseke Attila miniszter által vezetett fejlesztési minisztérium hétfőn értesítette az udvarhelyi városvezetést, hogy a Művelődési Ház teljeskörű energetikai rendszerének rehabilitálását célzó pályázata pozitív elbirálásban részesült. A város egyik meghatározó, 1955 és 1957 között épült középületének felújítására tavaly októberben pályázott immár másodízben a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatósága. Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) támogatott beruházás során kicserélik az ingatlan teljes fűtésrendszerét és villanyházlózatát, kőzetgyapottal leszigetelik a külső falakat és a tetőteret is, lecserélik a nyilászárókat, modernizálják a megvilágítástechnikát, alternatív energiaforrásokat, hőcserélő levegőztető rendszert szerelnek fel, javítják az esővízelvezető rendszert és az épületdíszítést is. A beruházás összértéke 14 millió lej, a finanszírozási szerződést a napokban írja alá Gálfi Árpád polgármester – tájékoztat az udvarhelyi önkormányzat.

Ugyancsak az Országos Helyreállítási Alapból nyert jelentős összeget a város hulladékszigetei megújulását és bővítését célző pályázat, melynek jóvoltából 50 darab, mágneses kártyával működő digitalizált hulladéksziget jöhet létre. A meglévő 35 hulladékszigetet megújítják és melléjük 15 új gyűjtőpontot hoznak létre. A hulladékszigetek mindegyikén öt különböző konténer lesz, külön-külön a bio, a háztartási, az üveg, a műanyag, illetve a papírhulladék begyűjtésére. A beruházás összértéke 4,3 millió lej, a kivitelezési határidő 2024. december 31.

A Művelődési Ház 1955 és 1957 között épült. Teljesen megújul.

 

Fotó: udvarhely.ro

Szász Csaba© Copyright 2018