2024.07.19
péntek

Felmérés: a lakosság háromnegyede úgy véli, meg kell nyitni az iskolákat február 8-án

- 2021-01-19

A romániaiak több mint háromnegyede azon a véleményen van, hogy február 8-án a diákoknak vissza kell térniük az iskolák padjaiba – derül ki az Avangarde szociológiai kutatócsoport hétfőn közzétett felméréséből.

A közvélemény-kutatás eredménye rámutat, hogy a románok 77 százaléka véli úgy, hogy véget kell vetni az online oktatásnak és az iskolákat újra kell nyitni február 8-ától kezdődően. A megkérdezettek 16 százaléka mondta azt, hogy ellenzi ezt, 7 százaléka pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A felmérés szerint ugyanakkor a lakosság 48 százalékát aggasztja a koronavírus-világjárvány, 27 százalék kevésbé, 13 százalék pedig egyáltalán nem aggódik a pandémia miatt. Ezzel szemben 11 százalék nagyon aggasztónak találja a helyzetet, a megkérdezettek 1 százaléka nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre. A megkérdezettek 79 százaléka ugyanakkor nem értene egyet a teljes karantén újbóli bevezetésével, 17 százalék pedig nem ellenezné ezt. A kérdésre 4 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Ami a védőoltás beadatását illeti, a megkérdezettek 35 százaléka biztos beoltatja magát, 30 százalékuk még nem biztos ebben, 27 százalékuk még nem döntött, 8 százalékuk nem válaszolt a kérdésre. A válaszadók 39 százaléka azt válaszolta, hogy a rendelkezésre álló eddigi információk alapján nem bízik annyira a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságában, 37 százalékuk pedig bízik. 24 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

Az Avangarde telefonos felmérése január 15–17. között készült 710 fős mintán, 3,5 százalékos hibaküszöbbel.© Copyright 2018