2024.04.17
szerda

Február elsejétől kezdi a kormány kiosztani az energiakártyákat a rászorulóknak

- 2023-01-30

Február elsejétől kezdi kézbesíteni a Román Posta az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által elindított számlafizetési támogatáshoz szükséges kártyákat.

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal átiratban emlékeztet arra, hogy jövő héten kezdi kézbesíteni a Román Posta az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által elindított számlafizetési támogatáshoz szükséges kártyákat.

A papíralapú kártyával részben vagy egészben kifizethetővé válnak az energiaszámlák: áram, gáz, távfűtés, gázpalack, tűzifa, kátrány, pellet vagy egyéb fűtőanyag/szolgáltatás. Amennyiben egy személy az év végéig jogosult marad, akkor 1400 lejes támogatásban részesül két részletben. A támogatás beváltására szolgáló kártyákat a Román Nemzeti Posta fogja kibocsátani és szétosztani, a kedvezményezettek listáját pedig a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium fogja összeállítani.

A következő személyek jogosultak a támogatásra:

-a 60 év fölötti nyugdíjasok, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt,
-azok a rokkantnyugdíjasok, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt,
-súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt,
-a családi pótlékban részesülők,
-a szociális segélyből élők,
-családok esetén az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.


A használathoz a következő iratok szükségesek:

-az energiakártya (a Román Posta kézbesíti),
-a kérvényező személyazonossági igazolványa, vagy a felhatalmazott személy személyazonossági igazolványa,
-a számla (aktuális vagy elmaradt),
-ha a kedvezményezett nem a személyazonossági igazolványban szereplő lakhelyen él, abban az esetben a lakott címre a szolgáltatóval kötött szerződés valamint a kérvényező saját felelősségre kitöltött nyilatkozata, hogy a lakott ingatlanra használja fel a támogatást.


A kiírás szerint 2023. február 1. és 28. között kapják meg a jogosultak a kártyákat, amelyekkel március 1. után lehet fizetni. 2023. szeptember 1. és szeptember 30. között, azok a személyek, akik továbbra is jogosultak maradnak, a második szakaszban is használhatják a kártyát. Azok a személyek, akik erre az időszakra válnak jogosulttá a támogatásra, szeptember folyamán fogják megkapni a kátyákat.© Copyright 2018