2024.04.20
szombat

Elfogadták a tanügyi szakszervezetek követeléseit

- 2023-06-12

A kormány ma elfogadta a pedagógusok képviselői által kért sürgősségi rendeleteket a tanügyi bérek emeléséről, illetve a szakmai célokra fordítható juttatásról – jelentette be Ligia Deca.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter kifejtette: a két sürgősségi rendelet elfogadása az oktatás jelentőségének egyre nagyobb társadalmi elismertségét igazolja. Emlékeztetett arra, hogy az első sürgősségi rendelet a pedagógusok bérének átlagban több mint 25 százalékos megemeléséről szól. A jogszabály szerint a pályakezdő pedagógusok – akikre nagy szükség van a rendszerben – fizetése az átlagnál nagyobb arányban nő.

A rendelet emellett arra is garanciát nyújt, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd – mutatott rá. A szakmai célokra fordítható juttatásról szóló sürgősségi kormányrendelet szerint az 1500 lejes összeg 30 százalékát a pedagógus vagy a kisegítő tanszemélyzet tagja bármire költheti, míg 70 százalékát kötelező módon szakmai továbbképzésre, számítástechnikai eszközökre, szakkönyvekre, az oktatás minőségét növelő eszközökre kell fordítania – magyarázta a tanügyminiszter.

A juttatást egy részletben, október 5-én, az oktatás napján utalják, idén októbertől 2027-ig. A tanügyi kisegítő személyzet esetében ez az összeg 500 lej, és szintén szakmai továbbképzésre vagy a munkához köthető költségek fedezésére lehet használni. Az utóbbi rendelet alkalmazása az öt év alatt összesen több mint 2,1 milliárd lejjel, évi mintegy 400 millió lejjel terheli meg a költségvetést – fűzte hozzá Ligia Deca.

Ligia Deca tanügyminiszter információi szerint a tanárok visszatérnek az osztálytermekbe, miután a szakszervezetek bejelentették a sztrájk felfüggesztését.

A tárcavezető közölte: miután a tanárok ismét munkába állnak, az oktatás visszatér a normális kerékvágásba, kiszámítják az éves tanulmányi átlagokat és lezárják a tanulók tanulmányi helyzetét, majd június 19-én, hétfőn, a nyolcadikosok román írásbelijével megkezdődnek az országos vizsgák.

Az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják. Arra a felvetésre, hogy nem minden tanár értett egyet a sztrájk felfüggesztésével, Deca azt mondta, a szakszervezeteken belüli egyezkedések nem tartoznak rá, de az ő információi szerint valamennyi iskolában visszatérnek a tanárok az osztálytermekbe.

A sürgősségi rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A ma elfogadott sürgősségi rendeletnek nem az indoklásába, hanem a szövegébe került be az az előírás, miszerint 2024. január elsejétől az új közalkalmazotti törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben – közölte a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru tájékoztatása szerint a jogszabály a 3-ik paragrafus második bekezdésében előírja, hogy a jövő januártól hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényben a tanárok bértáblája az állami társadalombiztosítási költségvetés kiszámításakor alapul vett országos átlagbértől indul.

A 3-ik paragrafus harmadik bekezdése szerint a tanügyi alkalmazottak fizetését 2024. január elsejétől az akkori alapbérük és új közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésük különbözetének 50 százalékával emelik. A kormányszóvivő pontosítása előtt a tanügyi szakszervezetek sérelmezték, hogy új közalkalmazotti törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával kapcsolatos előírás nem a sürgősségi rendelet szövegében, hanem csak az indoklásában szerepelt.

Forrás: Agerpres

Fotó: gov.ro© Copyright 2018