2024.05.20
hétfő

Az úzvölgyi helyzet kapcsán egyeztettek a hatóságok

- 2023-07-05

Hargita és Bákó megyei hatóságok, illetve a védelmi minisztérium képviselői találkoztak néhány nappal ezelőtt, miután végrehajtották a bákói táblabíróság február elején kimondott jogerős ítéletét, és eltávolították a román katonák emlékére állított betonkereszteket az úzvölgyi temetőben – közölte ma a Hargita megyei tanács sajtóirodája.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésre június 30-án került sor. A jelenlévők a törvény tiszteletben tartására szólítottak fel, és kerülendőnek neveztek minden olyan megnyilvánulást, amely sértené a hősöknek kijáró tiszteletet, nemzetiségüktől függetlenül – derül ki a közleményből. Ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az Úz-völgyében harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak.

A helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek célja a szolgálat közben elesett hősök emléke előtti tisztelgés – írják a közleményben. A Bákó megyei törvényszék 2022-ben semmissé nyilvánította az úzvölgyi temetőben felállított 50 kereszt építési engedélyét és elrendelte a munkálatok felszámolását.

A döntés elleni fellebbezést a Bákó megyei táblabíróság február 10-én elutasította, így az ítélet jogerőre emelkedett. A betonkeresztek eltávolítása után Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja egyesület elnöke kijelentette, hogy július 8-án 150 keresztet fog elhelyezni az eltávolított keresztek helyére.

Forrás: Agerpres/ Marosvasarhelyiradio

Fotó: Kocsis Boldizsár János© Copyright 2018