2024.06.18
kedd

Arafat: aki beoltja magát, szabadabban utazhat majd nyáron

- 2021-01-19

Nem vakcinaútlevélről van szó, természetes közegészségügyi intézkedés, hogy nem kerülnek karanténba azok, akik beoltották magukat – vélekedett Raed Arafat belügyi államtitkár.

A katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője a news.ro-nak kedden elmondta, hogy a jelenlegi információk szerint a koronavírus ellen beoltott személyek immunitása 6-8 hónapot biztosan tart, a klinikai vizsgálatokon részt vevő személyek ugyanis most is rendelkeznek antitestekkel. „Senki nem állíthatja, hogy az immunitás 3 évig tart, mert az oltóanyag nem létezik három éve” – magyarázta Arafat.

A belügyi államtitkár szerint szabadabban, karanténkötelezettség nélkül utazhat majd nyáron az, aki beoltja magát. Szerinte természetes közegészségügyi intézkedés, hogy Romániában nem kerülnek karanténba azok a személyek, akik megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, és a második oltás időpontjától eltelt legalább 10 nap.

Meggyőződése, hogy idővel Európa-szerte egységes oltási igazolást fognak kibocsátani. Ezzel nem az utazást korlátozzák, hanem a turizmust serkentik. Lehet, hogy lesznek országok, amelyek beengednek, ha be vagy oltva, de karanténba kell vonulnod, ha nem vagy beoltva” – fogalmazott Raed Arafat.© Copyright 2018