2024.04.24
szerda

Antal Lóránt: „Gáncsolják az udvarhelyi előválasztást”

- 2024-03-26

Az udvarhelyi városvezetésnek „nem áll módjában” a székelyudvarhelyi RMDSZ rendelkezésére bocsátani az április 7-i előválasztáshoz szükséges urnának és „kabinokat”, a kissé zavaros magyarázat szerint a városházán attól félnek, hogy az udvarhelyiek megrongálják ezeket.

Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Az előválasztásra készülő RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete a város tulajdonában lévő szavazófülkéket és urnának szerette volna bérbe venni a polgármesteri hivataltól, utóbbi azonban közölte, hogy a kérésnek nem tudnak eleget tenni.

A Gálfi Árpád polgármester, Venczel Attila főjegyző és Fülöp-Székely István műszaki igazgató által aláírt, tört magyarsággal megfogalmazott válaszlevélben jelezték, hogy „a választások során használt kabinok, urnák, a választási eljárás során használható kötelező kellékek, melyek állapotát, létét és raktározási módját az Országos Választási Hatóság időszakonként ellenőrzi.”

Ezt követően sajnálattal közölték, hogy nem áll módjukban ezeket a székelyudvarhelyi RMDSZ rendelkezésére bocsátani, ezt a következőképpen indokoltak:

„Mivel hamarosan 2 választási eljárás is megrendezésre kerül, számunkra kiemelkedően fontos, hogy az adott napokon biztosítani tudjuk a választások lebonyolításához szükséges kellékeket a megfelelő állapotukba.”

A helyzetre reagálva Antal Lóránt szenátor, az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének elnöke elmondta, meglepődtek a városháza aggodalmán, miszerint a 30 éves szavazófülkéket épp most fogják tönkretenni a székelyudvarhelyiek.

„Számítottunk arra, hogy lesznek olyanok, akik hitelteleníteni, bagatellizálni szeretnék az április 7-ei előválasztást, de arra nem, hogy még a polgármester is gáncsolni fogja, hogy a székelyudvarhelyiek együtt döntsenek” – fogalmazott Antal Lóránt. Hozzátette, véleménye szerint az udvarhelyiek jobban tudnak vigyázni a közösség tulajdonára, mint azt a városvezetők tették az elmúlt nyolc évben.

A városi szervezet elnöke megjegyezte, hogy a szavazókörzetek kibérlését sem tette lehetővé az udvarhelyi városvezetés.

„Két szavazókörzetet jelöltünk meg, amit bérbe vettünk volna a várostól a szavazás napjára, érdekes módon mindkettőben fontos esemény lesz, épp április 7-én” – közölte Antal. Hozzátette, kénytelenek voltak alternatív megoldásokat találni a felmerült gondokra, mára már meg is találták ezeket.© Copyright 2018