2024.02.25
vasárnap

Alter-tanterv címmel indul új irodalmi tévéműsor

- 2021-01-08

Alter-tanterv címmel új kulturális sorozat indul az Erdélyi Magyar Televízióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködésben.

A kezdeményezők közleménye szerint a január 10-én startoló 13 részes sorozatban ismert költők, írók, irodalomtörténészek, irodalomkritikusok egy izgalmas időutazás során közelítik meg a magyar irodalom különböző korszakait, elevenítik fel nagyjainak ismert vagy méltatlanul háttérbe szorult remekműveit. A műsor, amint a címe is sugallja, teret biztosít a magyar irodalom középiskolai tantervének tágabb, új perspektívákból történő megközelítésére, célja kedvet teremteni az ifjabb és idősebb generációknak arra, hogy olvassanak, verset, prózát, drámát, és így gazdagodjanak mindazzal, amit a magyar irodalom ajándékozott nekünk az évszázadok során.

A beszélgetéseket a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek előadásai gazdagítják, akik verseket, drámarészleteket szólaltatnak meg.A sorozat részei fókuszálhatnak egyetlen íróra vagy alkotásra, de átfoghatnak egy nagyobb korszakot is. A január 10-én, délután 15.30 órától műsorra tűzött első rész nagyívű például barangolás lesz a magyar irodalom kezdeteiben az Ómagyar Mária-siralomtól Csokonai Vitéz Mihály költészetéig, Markó Bélával és Tompa Gáborral, akikhez Albert Csilla, Marosán Csaba, Laczó Júlia és Farkas Loránd színművészek csatlakoznak. Arany János lírája vagy Madách Imre remekműve, Az ember tragédiája viszont már önálló műsorban elevenedik meg.

A kéthetente jelentkező Alter-tanterv, amely a televíziós bemutatót követően elérhető lesz az Erdélyi Magyar Televízió YouTube-csatornáján is, széleskörű együttműködés keretén belül valósul meg, a koprodukciós partnerek a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Magyar Televízió, kiemelt partner a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A műsor főtámogatója a Communitas Alapítvány.© Copyright 2018