2024.05.18
szombat

Általános sztrájk jöhet az egészségügyben

- 2023-06-26

Folytatja a tiltakozó akciókat az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség, amelynek képviselői közölték, hogy július 27-étől általános sztrájkba lépnek, ha nem teljesítik követeléseiket.

Közleményükben az érdekvédelmi szövetség képviselői rámutattak, eddig 1128 orvos mondta fel a pluszügyeletekről szóló szerződését, és ez a figyelmezető akció kezdi éreztetni hatását, hiszen több kórház is bejelentette már, hogy nem fogja tudni biztosítani az állandó ügyeletet.

A szakszervezeti szövetség vezetőtanácsának ülésén az a döntés született, hogy július 6-án sztrájkőrséget állnak a kórházépületek előtt, 12-én újabb nagyszabású tüntetést tartanak a bukaresti Győzelem téren, július 19-én figyelmeztető sztrájkra kerül sor, 27-én pedig általános sztrájkba lépnek.

A szakszervezeti szövetség képviselői tisztességes munkakörülményeket és a jelenleg hatályos egységes bértörvény maradéktalan gyakorlatba ültetését követelik. Kérik, hogy az egészségügyi kisegítő személyzetnek, az adminisztratív személyzetnek és az egészségügyi munkásoknak a nehéz munkakörülmények miatt járó pótlékot az alapbérhez viszonyítva szabják meg, akárcsak a műszakpótlékokat és a hivatalos szabadnapokon végzett munkáért járó pótlékokat minden személyzeti kategória esetében.

Követeléseik között szerepel továbbá, hogy az ügyeletekért is az alapnormának megfelelő óradíjat számolják fel, kérik az élelmiszer-utalványok értékének aktualizálását és a GDP-arányos egészségügyi ráfordítások növelését úgy, hogy az érje el az uniós átlagot.

Forrás: Agerpres© Copyright 2018