2024.04.17
szerda

A világ élvonalába tartozik Románia a környezetbarát energiatermelés tekintetében

- 2023-08-23

Tavaly az országban megtermelt villanyáram kb. 62 százaléka volt zöld, idén pedig tovább nőtt az arány.

 

Románia a világ legzöldebb államai közé tartozott tavaly az energiatermelés tekintetében, írja a Ziarul Financiar. Az ourworldindata.org adatai szerint 2022-ben idehaza a megtermelt villanyáram 62 százaléka származott nukleáris energiából és megújuló forrásokból. Ezzel olyan, a zöld átállásra nagy hangsúlyt fektető államokat előztünk meg, mint Németország és Hollandia.

A két globális éllovas Norvégia és Svédország, mindkét skandináv államban meghaladja a 90 százalékot a zöld energia aránya. 80 százalék fölött áll Finnország, Brazília, Franciaország és Kanada, de jól áll a zöld energiatermelés tekintetében Ausztria, Ukrajna, Litvánia, Lettország és Szlovénia is.

 
A zöld átállásban éllovas államok erőfeszítéseinek eredményességét erősen megkérdőjelezhetővé teszi az, hogy a világ két messze legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai nem igazán iparkodik ezen a téren, 40 százalék alatt vannak a környezetbarát energia részarányának tekintetében.

Idén Románia még jobban elmozdult a zöld energiatermelés irányába, áprilisban például 80 százalék körül volt ennek a részaránya. Ez részben a kedvező időjárási körülmények (sok napsütés és szél, magas telítettségű víztározók) , részben pedig a kis fogyasztásnak tudható be.

Az elkövetkező években folyamatosan nőni fog a zöld energia részaránya idehaza, mivel számos napelempark és szélerőmű kivitelezése van folyamatban.

Forrás: maszol.ro© Copyright 2018