2024.06.22
szombat

A vendéglősök vállalnák a vendégek gyorstesztelését

- 2021-04-07

A HoReCa ágazat képviselői felvállalják a vendégek gyorstesztelésének költségeit, anélkül, hogy mindez visszaköszönne az árakban – nyilatkozták tegnap a munkáltatói szövetség képviselői a kormányfővel folytatott egyeztetést követően.

A szövetség képviselője, Dragoş Petrescu kifejtette, a vendégek tesztelése egyelőre lehetőségként merült fel, a június 1-jétől kilátásba helyezett újranyitással kapcsolatos minden döntést az erre a célra létrehozott minisztériumközi tanácsban hozzák meg. A szakember úgy véli, nem lesz magas azoknak a vendégeknek a száma, akiket érkezéskor tesztelni kellene, mert egyre többen megkapják a koronavírus elleni oltást, és sokan igazolni tudják, hogy átestek a betegségen. A gyorstesztelés vendégenként 2-3 eurós költséget jelentene, amit a létesítmény működtetője fedezne, nem növelnék az árakat emiatt – nyomatékosította.

A Romániai Szállodaipari Szövetség elnöke, Călin Ile elmondta, arra biztatják a HoReCa-szektorban dolgozókat, hogy az ágazat minél biztonságosabbá tétele érdekében oltassák be magukat koronavírus ellen, de senkit nem fognak kötelezni erre. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság illetékeseivel, hogy azok a vendéglátóipari alkalmazottak, akik fel akarják venni az oltást, jussanak hozzá könnyebben a vakcinához. Călin Ile arról is beszámolt, hogy az oltottságot bizonyító, uniós szinten bevezetendő zöld igazolványt Románia is alkalmazni fogja, de csak külföldi utak esetén, az országon belüli üdüléshez nem lesz szükség erre.© Copyright 2018