2024.05.18
szombat

A román külügy nehezményezi Novák Katalin üzeneteit

- 2023-05-29

Kifogásolja a román külügyminisztérium a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzeneteket”.

A szaktárca tegnap esti sajtóközleményében arra figyelmeztet, hogy bár a román fél több ízben is visszafogottságra intette a nyilatkozatokban a Romániába látogató magyar hivatalos személyeket, a köztársasági elnök legutóbbi magánlátogatásán is elhangzottak „nem megfelelő nyilvános üzenetek, köztük Románia egyik történelmi régiójára vonatkozóan is”.

A román külügyminisztérium szerint ehhez hasonló nyilatkozatok szembemennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

A csíksomlyói búcsú után a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán a „ne hagyd elveszni Erdélyt, édes istenünk” mondat kíséretében közzétettek egy videót, amelyen a székely himnusz első szakaszát írták ki, a képsorokon pedig székely ruhába öltözött búcsúsokat, valamint magyar és székely zászlókat látni.

Forrás: Agerpres© Copyright 2018