2024.04.23
kedd

A kormányfő szerint látszik a tanügyi sztrájk vége

- 2023-06-12

Megegyezett a kormány a tanügyi szakszervezetekkel az általános sztrájk lezárásának feltételeiről – jelentette be a mai, rendkívüli kormányülés elején a miniszterelnök.

A tanügyi alkalmazottak júniustól azonnali 25 százalékos béremelést kapnak. Az év végéig elfogadandó új közalkalmazotti bértörvényben a tanügyi bértáblát az országos átlag fölé emelik. Ez azt jelenti, hogy a kezdő tanár fizetése egyenlő lesz az országos átlagbérrel. Jelenleg a nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt, míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lejes nettó fizetést kap. Január elsejétől a tanügyi alkalmazottak megkapják a törvény által előírt újabb béremelés 50 százalékát. A kormány múlt hét elején hozott sürgősségi rendeletében már megemelte 1000 lejjel a tanárok illetve 400 lejjel a kisegítő személyzet havi bruttó bérét júniustól. A szakszervezetek azonban ezzel elégedetlenek voltak, mert ez a korábbi fizetésekhez képest csak 18-24 százalékos azonnali béremelést jelentett az általuk követelt 25 százalék helyett.

A szakszervezeti vezetők közölték: holnap egyelőre folytatódik az általános sztrájk a tanügyben.

A tagok ugyanis nem érik be ígéretekkel, hanem a konfliktust lezáró jogszabály hatályba léptetését várják el. A sürgősségi rendelet tervezetét már közvitára bocsátották. Nicolae Ciucă kormányfő holnap délelőtt 10 órára vár választ a szakszervezetektől. Amennyiben ez pozitív lesz, egy újabb rendkívüli kormányülésen hatályba is léptetik a rendeletet.

Sürgősségi rendeletet fogadott el mai ülésén a kormány a tanév lezárásához, valamint az érettségi és az országos képességfelmérő vizsgák lebonyolításához szükséges intézkedésekről.

Ez előírja, hogy az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad. A vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a rendes tanári állásra kiírt vizsga kizárólag az írásbeliből fog állni, a szakellenőrzéseket nem veszik figyelembe. A sürgősségi rendeletbe foglalt harmadik intézkedés értelmében ebben az évben elmarad a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája. A nyolcadikosok képességfelmérőjének és az érettséginek az írásbeli vizsgáit az eredeti menetrend szerint tartják meg.

Forrás: Agerpres/MTI/Digi24/Marosvasarhelyiradio© Copyright 2018