2024.06.17
hétfő

A járvány utáni időszakban is tarthatnak távkonzultációt a családorvosok

- 2023-07-06

A családorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok a továbbiakban is végezhetnek távkonzultációt és kiállíthatnak elektronikus recepteket – tájékoztatott csütörtöki közleményében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

A CNAS vezetője, Adela Cojan rámutatott, hasznosítani akarják a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatokat, így nemcsak fenntartják a távkonzultáció lehetőségét, hanem kiterjesztették annak alkalmazását. Ennek megfelelően a családorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok továbbra is végezhetnek távkonzultációt a potenciálisan fertőző betegek és a krónikus betegek esetében.

Az orvosnak ilyen esetekben is be kell vezetnie a konzultációt a nyilvántartásba és a páciens kórlapjába, megjelölve a konzultáció időpontját és hogy milyen kommunikációs eszközt használtak hozzá. Ugyanakkor a receptet elektronikus úton is elküldheti a betegnek. A járóbeteg-szakellátásban végzett távkonzultáció esetében a betegeknek nem kell a családorvos vagy más szakorvos által kiállított küldőpapírt bemutatniuk – hívták fel a figyelmet.© Copyright 2018