2024.04.18
csütörtök

A 16 évesnél idősebb kiskorúak felnőtt kísérő nélkül is utazhatnak külföldre

- 2023-08-22

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus azt a törvénymódosító tervezetet, amelyik lehetővé teszi, hogy a 16 évesnél időseb kiskorúak a szüleik vagy a gyámjuk beleegyezésével felnőtt kísérő nélkül utazhassanak külföldre.

A román állampolgárok szabad mozgásáról szóló 2005/248-as törvényt módosító jogszabályjavaslatot a Nemzeti Liberális Párt képviselőinek és szenátorainak egy csoportja terjesztette a parlament elé.

A jelenleg hatályban lévő törvény szerint a kiskorú román állampolgárok a szüleik vagy a gyámjuk beleegyezésével, kizárólag felnőtt kísérőkkel utazhatnak külföldre. A törvénymódosító tervezet indoklása emlékeztet arra, hogy egyes légitársaságok kísérő nélküli kiskorúakkal kapcsolatos szolgáltatást is nyújtanak, és ha a család ezt a szolgáltatást veszi igénybe, biztosak lehetnek abban, hogy a gyermeket a repülőút kezdetétől a célállomás eléréséig segíteni, kísérni fogják az erre kijelölt légitársasági és földi kiszolgáló dolgozók.

A tervezet előterjesztői szerint ma már számos kiskorú utazik külföldre tanulni vagy a családjához csatlakozni, és szükség van a határátlépési szabályok igényeiknek megfelelő lazítására. „Akadnak olyan 16 éven felüli kiskorúak is, akiknek egyik szülőjük külföldön él, és a személyes kapcsolatok fenntartásáért külföldre kell utazniuk” – olvasható az indoklásban.

A törvénymódosító tervezet szerint „a határrendészeti szervek engedélyezik a 16. életévüket betöltött, egyéni úti okmánnyal vagy adott esetben személyazonosító igazolvánnyal rendelkező, nagykorú természetes személy kísérete nélkül utazó romániai kiskorúak kilépését Romániából, ha felmutatja mindkét szülő közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatát”. A dokumentumot a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő vagy gyám is aláírhatja, és tartalmaznia kell az utazás célját, időtartamát, a célországot vagy a célországokat.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Forrás: maszol.ro© Copyright 2018