2024.03.29
péntek

Megelőlegezték a jövőre esedékes béremelést az oktatóknak

- 2023-06-02

A kormány és az oktatási szakszervezetek közötti tárgyalásokon született megegyezés értelmében a tanügyi alkalmazottak június 1-jétől érvényes béremelése a jövő évtől hatályba lépő új bértábla szerinti fizetésemelés megelőlegezése – jelentette ki pénteken a kormányszóvivő.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Dan Cărbunaru hangsúlyozta: a kormány eleget tett a tanügyi alkalmazottak június 1-jétől érvényes béremeléssel kapcsolatos követelményeinek. Emlékeztetett, hogy a csütörtökön elfogadott 2023/53-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a pedagógusok és a tanügyi kisegítő személyzet bére bruttó 1000, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő a hónap elejétől.

Ugyanakkor a szakszervezeti szövetségek követeléseinek megfelelően a sürgősségi rendelet indoklásában a kormány felvállalta, hogy az új közalkalmazotti bértörvény az országos bruttó átlagbérnek megfelelő fizetést irányoz majd elő a pályakezdő pedagógusoknak.

A jogszabály azt is leszögezi, hogy a tanügyi alkalmazottak bére több lépcsőben éri majd el az új bértáblában előirányzott maximális szintet: az első évben a jelenlegi és az új jogszabályban megszabott fizetések különbségének 40 százalékával emelkednek a bérek, a második évben 30, majd a harmadik évben újabb 30 százalékkal.

Dan Cărbunaru hozzátette: amint arra a koalíciós pártok vezetői ígéretet tettek, a munkaügyi minisztérium szeptember 1-jéig kidolgozza az új közalkalmazotti bértörvény tervezetét, majd a kormány elküldi a parlamentnek elfogadásra, hogy 2024. január elsejétől lépjen hatályba az új jogszabály.







© Copyright 2018