2024.03.29
péntek

Tompa Gábor rendezőt választották az Európai Színházi Unió elnökévé

- 2018-05-17

Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották az Európai Színházi Unió (UTE) elnökévé. A szervezet a budapesti Vígszínházban tartotta soros közgyűlését - tájékoztat a kolozsvári színház hétfői közleménye.

 

Tompa Gábor Michal Dočekal rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltja az elnöki tisztségben.

A színházi közlemény értelmében az Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként Tompának célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése. Emellett szeretné újra bevezetni az UTE éves színházi fesztiváljának megszervezését, melynek utolsó kiadására 2008-ban, a Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében került sor. Fontosnak tartja a rendszeres nyári akadémiákat, művészeti csereprogramokat, valamint szeretné felpezsdíteni a tagszínházak közötti együttműködést is.

A közel negyven tagot számláló Európai Színházi Uniót 1990-ben hozták létre Jack Lang akkori francia művelődési miniszter és Giorgio Strehler közismert rendező, a milánói Piccolo Színház igazgatójának kezdeményezésére. A szervezet a kulturális és nyelvi sokszínűségre fekteti a hangsúlyt, és tartós nemzetközi együttműködési formákat kezdeményez a tagintézmények között.

A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor rendező, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója és Ilan Ronen izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.







© Copyright 2018