2020.02.28
péntek

Onkológiai részleget hoztak létre a székelyudvarhelyi kórházban

- 2019-02-28

A székelyudvarhelyi kórház onkológiai részleggel bővült, így az intézmény képes a környékbeli daganatos beteg ellátására, akiknek eddig a közeli vagy egyéb gyógyítási létesítményekben kellett kezeltetniük magukat. Szintén jó hír, hogy egy, illetve többnapos bennfekvést is tud biztosítani az önálló és több kórteremmel is rendelkező onkológiai egység.

Sikeresen átadták február 26-án az új, onkológiai részleget a székelyudvarhelyi kórházban, mely daganatos betegek kezelését hivatott ellátni. Emellett a hosszabb bennfekvés is megoldhatóvá válik, hiszen a részleg négy kórteremből és személyzeti helyiségekből áll.

Lukács Antal főigazgató elmondása szerint a teljes beruházás 540 ezer lejbe került, ebből 60 ezer lejt a kórház saját fejlesztési alapjából finanszíroztak, az összeg többi része, 480 ezer lej, az egészségügyi minisztériumnak köszönhetően került ki.

Az egység helyén régen öltözők és az ápolási igazgató irodája volt. Az átalakításról így nyilatkozott a főigazgató: „Egyik nagy célkitűzésünket valósítottuk meg. Az értékeli igazán, aki tudja, mi volt itt korábban. Sikerült biztosítani azt a színvonalat, mint más klinikai osztályokon.”

A tervekről a következőket mondta: „Remélem, hogy a beütemezett terveinket az elkövetkezőkben is tudjuk tartani, és lesznek források, amelyeket igénybe tudunk venni. Nem mondom, hogy végére értünk a részleg felújításának, hiszen ez csak a kezdet.”

Az akut fekvőbeteg-ellátást már tudjuk biztosítani a székelyudvarhelyieknek és a környékbelieknek, s majd a székelykeresztúri központnál áttérünk a sugárterápiás kezelés és a rákos megbetegedések más terápiás módszerének terveire”.

Az új egység fiatal dolgozókat tudhat magáénak. A részleg vezetője dr. Pálfi Zsuzsánna szakorvos, aki az onkológiai ellátással kapcsolatos teendőket szervezi, mivel hosszabb idejű kezelések és bennfekvések is lehetővé váltak.

A fejlődés útján

Dr. Pálfi Zsuzsánna úgy véli, hogy ezáltal a székelyudvarhelyi kórháznak újdonságnak számít és a fejlődés útján jár. Mindez főleg azért, mert előkezeléssel, kuratív és palliatív ellátással bővül ellátás skálája, mivel korábban ezek nagy része nem volt lehetséges. Kiemelte, hogy a betegek számára nagy segítséget jelent, hogy a közelben is megoldható kezelésük, több utazástól is megkímélve őket.daganatos betegek   kórház   onkológia   Székelyudvarhely  © Copyright 2018