2022.12.04
vasárnap

Olcsóbb lesz a tűzifa egy módosításnak köszönhetően

- 2021-11-10

Az eddigi 19 százalékról 5 százalékra csökken a tűzifa áfája, számolt be híradónknak Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ képviselő, miután kedden a képviselőház döntő fórumként elfogadta az adótörvénykönyv erre vonatkozó módosítását.

A gazdasági szakpolitikus szerint az intézkedés mintegy hárommillió olyan családon segít, akik tűzifával biztosítják a fűtést. Miklós Zoltán szerint az áfacsökkentés minden olyan tűzifára – ágakra, tuskókra, rönkökre, hullott fára – vonatkozik, amit a fakitermelők a magánszemélyeknek, cégeknek, iskoláknak, kórházaknak, orvosi rendelőknek, szociális intézményeknek értékesítenek.

Miklós Zoltán az áfacsökkentésről szóló tervezet pénzügyi bizottsági vitáján hangsúlyozta: az intézkedés hozzájárul annak a lakosságot érintő hátrányos helyzetnek a megszüntetéséhez is, miszerint a fakitermelőknek jobban megérte cégeknek eladni a tűzifát mint magánszemélyeknek. Mint ismert az elmúlt egy évben robbanásszerűen megnőtt a tűzifa ára, hiszen térségünkben tavaly még átlag 200 lejért lehetett venni egy köbméter tűzifát, idén pedig akár 300 lejt is elkértek. Mostanra mérséklődtek az árak, mivel egyrészt elkezdődtek a fakitermelések és nőtt a kínálat, másrészt a lakosság már tavasszal-nyáron megvásárolta a téli tüzelőt, illetve ebben az időszakban csökken az építőipar faanyag igénye.HIRDETÉS


HIRDETÉS


HIRDETÉS
© Copyright 2018