2019.04.20
szombat

Derzsi László a székelyudvarhelyi RMDSZ új elnöke

- 2018-04-13

362 RMDSZ-tag jelenlétében tartotta újraalakuló közgyűlését az RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezete, ahol döntöttek a városi szervezet elnökének személyéről, az elnökségről, a választmány összetételéről, és az új alapszabályzat meghatározásáról.

 

„Számomra az, hogy ilyen sokan vannak jelen, azt bizonyítja, hogy az irány, amelyen most elindultunk, jó. Visszaadhatjuk azt az erejét a városi szervezetnek, amire még nagyon sokan emlékeznek.  Egy nyitott szervezetre van szükség, mely által minél több embert meg tudunk szólítani, minél több ember véleményét kitudjuk kérni. A következő időszak legfontosabb feladata az lesz, hogy a szervezetet az irodából ki kell vinni az emberek közé.” –fogalmazott köszöntőjében Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ megbízott elnöke. Hozzátette: „ha ez sikerül, akkor úgy gondolom, hogy valós eredményeket tudunk elérni, ha együtt tudunk működni és dolgozni, akkor az emberek is visszanyerhetik hitüket, bizalmukat irántunk, a Székelyudvarhelyi RMDSZ iránt. Bizalommal lehet az RMDSZ-hez fordulni, hiszen nekünk az a feladatunk, hogy a székelyudvarhelyi közösség érdekében minél több problémát tudjunk megoldani.”

Az újraalakuló közgyűlésen jelen volt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki kihangsúlyozta, hogy a 2016-os választási kudarcokon túl kell lépni: „el kell felejtenünk az összes rossz reflexet, mindazt, ami kudarchoz vezetett, és a tapasztalatok birtokában kell tervezni és a jövőt alakítani. Egy olyan erős közösségnek, mint a székelyudvarhelyi, egy erős szervezetre van szüksége. A ma újjáalakuló városi szervezetnek a magyar emberek felé kell fordulnia, a bizalmat kell visszaszereznie. Ez a politikának az egyik legnehezebb, de a legfontosabb feladata, hiszen egyetlen közösség sem lehet sikeres, amennyiben tagjai között nincs erős bizalmi kötelék” – emelte ki a bizalom és együttműködés fontosságát a szövetségi elnök.

A március 28-ai határidőig a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöki tisztségéért összesen két személy, Derzsi László és Sinka Arnold nyújtotta be jelölési dokumentációját – az RMDSZ-tagok előtt röviden ismertették programjukat.

„Azt gondolom, hogy most még inkább szükség van a megújulásra. A jelen pillanat egy kiváló lehetőség arra, hogy új mentalitást vigyünk be a közéletbe, és a korábbi problémákat új megközelítésbe helyezzük” – kezdte programja bemutatását Derzsi László elnökjelölt.

Szerinte egy emberközeli szervezetre van szükség, „amely jövőképet nyújt a város, számára, odafigyel a fiatalokra és az idősekre egyaránt. A városban működő civil és egyházi szervezetekkel partnerségben tud együttműködni és megoldást találni a városban felmerülő problémákra. Egy olyan RMDSZ-ben hiszek, ahol nem az számít, hogy ki milyen pozíciót tölt be, hanem az a fontos, hogy mindenkinek, aki Udvarhely fejlődőséért, jövőjéért akar dolgozni, annak helye legyen. „Derzsi hozzátette, hogy a város nem létezhet Udvarhelyszék nélkül. „Oda kell figyelni a környező települések problémáira, erősíteni kell a kapcsolatot úgy gazdasági, mint kulturális téren. Ne csak a szavak és beszédek határozzák meg a tevékenységet, hanem a következetes munka, amelynek eredményét a városlakóknak érezniük kell.”

„Az elmúlt pár napban sok emberrel találkoztam, és rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptam, ami nagyban megerősített az indulási szándékomban” –mondta köszöntőjében Sinka Arnold a városi szervezet másik elnökjelöltje.

“Történelmi pillanathoz érkezett a székelyudvarhelyi RMDSZ, amelyet újjá kell szervezni, új alapokra kell helyezni. Úgy gondolom, hogy a szakmaiságot kell előtérbe helyezni. Eljött az ideje az építkezésnek, a csatározások ideje lejárt. Olyan csapatra van szükség, melynek tagjai széles körben elismertek és a szervezet mellé tudnak állni” – véli Sinka.

“Eredményeket csak kitartó munkával lehet elérni. Olyan közegben nőttem fel, ahol értéknek számít a becsület, a bizalom, a hűség, a család és a szülőföld iránti szeretet.  Szüksége van a városi RMDSZ-nek egy hiteles vezetőségre, csapatmunkára. Tartalommal kell megtölteni a szervezet mindennapjait, amelynek már  rövid távon meglesz az eredménye. Eljött az ideje egy új hangnemnek, ahol a politika nem elől akar járni, hanem szolgálni akarja az életet, az embert és a közösséget” – zárta bemutatkozását Sinka Arnold.

A 347 leadott szavazatból egy érvénytelen volt,  184-en szavaztak bizalmat Derzsi Lászlónak, míg Sinka Arnold 162 szavazatot kapott.

“Köszönöm a megtisztelő bizalmat. Úgy gondolom, hogy ez a választási eredmény nem egy győzelem valaki felett. Felhatalmazást kaptam Önöktől arra, hogy a szükséges munkát elvégezzem” – köszönte meg a bizalmat Derzsi László, a székelyudvarhelyi RMDSZ új elnöke.

A közgyűlésen szavaztak a városi szervezet alapszabályzatának a módosításairól is: ki került a körzetekre vonatkozó szabályozás. A választmány létszámát 35 főben határozták meg, amelyben részt vesznek az önkormányzati, parlamenti képviselők, a szenátor és a megyei tanácsosok is.

Ugyanakkor döntöttek arról is, hogy az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének április 19-én tartandó elnökválasztására 29 tagú küldöttséget delegál a városi szervezet.

Az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének elnökségét is megszavazták, az elnökség a következő hat tagból áll: Szakács Tibor, Incze Csongor, Bálint levente, Vajda Ibolya, Darabont Gergely és Berde Zoltán.

 © Copyright 2018